PISTOTAPATURMAT HOITOALAN OPISKELIJOILLA



OPISKELUTERVEYDENHUOLTO


PISTOTAPATURMAT  HOITOALAN OPISKELIJOILLA

Katso myös www.khshp.fi / hoito- ja tutkimusohjeet / alueelliset hygieniaohjeet / toimintaohje henkilökunnan veritapaturmatilanteessa

Opiskelija, joka saa pistotapaturman työharjoittelussa tai opiskelussa, tutkitaan ja rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa. Opiskelija, joka on työsuhteessa, tutkitaan ja rokotetaan omassa työterveyshuollossaan.



Tartunnan voi saada verisen terävän esineen pistosta tai jos virusta sisältävää verta joutuu silmiin, limakalvoille tai rikkonaiselle iholle.

I Välittömät toimenpiteet harjoittelupaikalla

Huuhtele ja puhdista pistokohta tai altistunut alue runsaalla vedellä ja saippualla, puristelematta ainakin 5 minuutin ajan. Kuivaa ja laita 70-80 % alkoholipitoinen haude  2-5 minuutiksi.

Mikäli on tiedossa, että verenlähde (potilas) on HIV- tai HBsAg -positiivinen, tai kantajuutta on syytä epäillä (esim. aktiivinen iv-huumeiden käyttö), tulee välittömästi ottaa yhteys sisätautipäivystykseen, jotta mahdolliset suojaustoimenpiteet voidaan käynnistää mieluiten alle 2 tunnin sisällä altistuksesta.

Kun verenlähteen (hoidettavan potilaan) mahdollinen virustaudin kantajuus ei ole tiedossa,  tutkitaan hänestä hepatiitti B, C sekä HIV-näytteet. Tutkimiseen tarvitaan potilaan suostumus ja tutkimuksesta vastaa häntä hoitava terveydenhuollon yksikkö. Jos tiedetään, että verenlähteestä  ei ole tartuntariskiä, altistuneesta ei tarvitse ottaa näytteitä.


II Yhteys opiskeluterveydenhuoltoon seuraavana työpäivänä

Terveydenhoitajan lähetteellä otetaan laboratoriossa seuraavat näytteet: S- HBsAg, S-HCVAb ja HIVAgAb. Tulokset kysytään opiskeluterveydenhuollosta.

Näytteet otetaan uudelleen 3 kk (ja 6 kk) kuluttua altistuksesta. Jos ilmenee, että verenlähde ei kanna em. tauteja, ei altistuneesta tarvita 3 tai 6kk  tutkimusta.

Jos verenlähteen tartuttavuudesta ei ole tietoa,voidaan aloittaa Engerix-rokotesarja joko päivystyksessä tai seuraavana arkipäivänä opiskeluterveydenhuollossa. Rokotesarja jatketaan normaalisti loppuun opiskeluterveydenhuollossa.

Jos verenlähde (potilas) on hepatiitti B –positiivinen, eikä altistunutta ole rokotettu, annetaan altistuneelle immunoglobuliini välittömästi. Opiskeluterveydenhuollossa  B-hepatiittirokotesarja voidaan aloittaa altistusta seuraavana arkipäivänä.  Yhden rokotteen saaneelle annetaan sekä immunogobuliini että  tehosterokote heti, sekä rokote 1 kk ja 1 vuoden kuluttua.
Kaksi rokotetta saaneelle annetaan tehosterokote heti sekä 1 vuoden kuluttua, immunoglobuliinia ei tarvita. Jos altistunut opiskelija on jo saanut kaikki kolme rokotetta, ei uusia tarvita.


Ilmoitus neulanpistotapaturmasta
Tulee tehdä aina. Verenlähteen henkilötiedot eivät kuulu opiskeluterveydenhuoltoon.

Ellei ilmoitusta ole tapahtumapaikalla täytetty, lomake löytyy Effican yleisestä kansiosta   /avosairaanhoito-kansiosta: henkilöstölle ohjeita  sekä kansiosta terveysneuvonta:opiskeluterveydenhuolto
Lomake täytetään ja toimitetaan opiskeluterveydenhuoltoon tai työsuhteisilla työpaikan työterveyshuoltoon
                                                  
PM 17.8.2012                                                         




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti